Merian van Rooijen

Projects

Projects

Trust
Recycled wood, polypropylene
27 x 9 x 9 cm
Edition of 150
Turien & Co. | Alkmaar

Kunstwerk als relatiegeschenk

Turien & Co. is assuradeur én verzekeraar met een mix van Nederlandse en buitenlandse volmachten en Ansvar als duurzame en persoonlijke verzekeringsmaatschappij. Deze combinatie maakt ze wendbaar, sterk en soms een tikje eigenwijs. Voor assurantieadviseurs waarmee ze nauw samenwerken zochten ze dan ook een uniek relatiegeschenk in de vorm van een kunstwerk. Een ‘eyecatcher’ die op de balie bij de entree, ontvangst-/vergaderruime of persoonlijke werkplek kan worden neergezet.

De eerste, gelimiteerde oplage bestaat uit 150 stuks. Bij de ontwikkeling stond duurzaamheid voorop. Dit is terug te zien in de keuze van het materiaal en betrokken leveranciers. Meer informatie hierover vind je onderaan deze pagina.

Moodboard met voorbeelden van ampersands.

Concept

Het &-teken uit het logo was voor opdrachtgever Turien & Co. het uitgangspunt. De ampersand staat voor verbinding, samenwerking en het vertrouwen dat Turien & Co. in haar relaties heeft. De vele verschijningsvormen van het teken en de mogelijke vertaling naar een ruimtelijke sculptuur werden met ‘moodboards’ en 3D modellen gevisualiseerd.

Verschillende gezichtspunten geven het kunstwerk een divers uiterlijk.

Ontwerp

Het ontwerp bestaat uit een ‘open’ sculptuur op een eikenhouten sokkel. De vorm werd bepaald door het maken van een model in klei. De witte afwerking zorgt ervoor dat de sculptuur extra veranderlijk is onder invloed van strijklicht. Hierdoor blijft het kunstwerk vanuit diverse gezichtspunten verrassen. Voor de sokkel werden oude balken uit Frankrijk gevonden.

Het printproces: scannen, printen, uitpakken, trommelen en polijsten.

Uitvoering | Sculptuur

Van het kleimodel werd een 3D scan gemaakt. Met behulp van de computer en proefmodellen werd het uiteindelijke formaat bepaald. De sculpturen zijn vervolgens met geavanceerde 3D printtechniek geprint in polypropyleen, handmatig ‘uitgepakt’, getrommeld en gepolijst.

De prachtige tekening in het eikenhout maakt ieder kunstwerk uniek.

Uitvoering | Sokkels

Tijdens de productie van de sokkels werd de prachtige tekening die in de oude eikenhouten balken verborgen lag zichtbaar. Deze maakt ieder kunstwerk uniek. De sokkels zijn voorzien van een – als brandmerk ogende – opdruk met het logo van Turien & Co. én Ansvar Idéa. Aan de onderzijde ligt verdiept een subtiele signering, vervaardigd op dezelfde wijze als de sculptuur.

Het eindresultaat: de eerste, gelimiteerde oplage van 150 stuks.

Uitvoering | Assemblage

Terug van de 3D printer en spuiterij werden de sculpturen zorgvuldig in de juiste positie op de sokkels bevestigd. Nèt een tikje gedraaid voor een spannender effect. Het contrast tussen de lichte organische vorm en het robuuste eiken van de sokkel is nu goed zichtbaar. 

Finishing touch: luxe geschenkverpakking met subtiele branding.

Luxe geschenkverpakking

Om het relatiegeschenk helemaal af te maken en als cadeau uit te reiken is ieder exemplaar zorgvuldig verpakt in een luxe geschenkverpakking. De ingesloten tags bevatten een boodschap van Turien & Co. én informatie over het kunstwerk. Door de doos niet te bedrukken kan deze naar wens worden hergebruikt.

Duurzaam en sociaal

Sokkels
De sokkels zijn vervaardigd van oude balken uit Frankrijk. Het eikenhout kan tot wel 400 jaar oud zijn en afkomstig van een vervallen klooster of kasteel. Door het her te gebruiken krijgt het een nieuw leven.
3D Print
De sculptuur is 3D geprint volgens het ‘zero waste principe’. Het doel hiervan is een gesloten kringloop. Het materiaal wordt hergebruikt als ‘restafval’ uit eerdere producties en is 100% recyclebaar. 
Spuiterij
De spuiterij die de 3D print heeft voorzien van een dunne, witte beschermlaag werkt volgens het programma GroenGedaan! van Stichting Duurzaam. De spuiterij draagt als een van de weinige in Nederland een A-label.
Opdruk
De opdruk op de sokkels is verzorgd door een drukkerij die mensen die elders moeilijk aan het werk komen de kans geeft om hun talent te ontwikkelen. Bijzonder Mooi!
Verpakking
Voor de geschenkverpakking en handzame verpakking ten behoeve van opslag en transport is gebruik gemaakt van gerecycled én recyclebaar materiaal.

Merian van Rooijen