Merian van Rooijen

Speelgoed van het Jaar Awards

Speelgoed van het Jaar Awards

Kunst in opdracht | SGN, Mierlo 
Kunst in opdracht | SGN, Mierlo 
Speelgoed van het Jaar Awards
Gerecycled eiken, composiet, bladgoud
7,6 x 19,2 x 6,4 cm
Oplage 75 stuks (2023)
SGN | Mierlo

Awards voor goed speelgoed

De Speelgoed van het Jaar verkiezing wordt sinds 1974 georganiseerd door Stichting Speelgoed Nederland (SGN). Deze stichting heeft als doel iedereen in Nederland te informeren over goed speelgoed. Dit speelgoed voldoet aan strenge eisen en koop je bij de specialist. Hiermee wordt een vuist gemaakt tegen de directe import van met name niet-Europese websites. 

De nieuwe ‘Oscar’ voor de speelgoedbranche is speciaal voor SGN ontworpen en gemaakt. De eerste, gelimiteerde oplage bestaat uit 75 stuks (2023). Bij de ontwikkeling stond duurzaamheid voorop. Dit is terug te zien in de keuze van het materiaal en betrokken leveranciers. Meer informatie hierover vind je onderaan deze pagina.

Verschillende verschijningsvormen van het logo.

Concept

Wie aan speelgoed denkt, denkt aan plezier. Dit plezier komt al bijna 50 jaar tot uitdrukking in het logo met het kenmerkende vrolijke figuurtje. Het kon niet anders dan dat dit de nieuwe ‘Oscar’ voor Speelgoed van het Jaar zou worden!

Strijklicht zorgt voor een subtiel spel van licht en schaduw.

Ontwerp

Uit eerbetoon is het figuurtje niet aangepast, maar in een ronde vorm geplaatst, net als in het logo. Door de uitsparing en het jaartal in reliëf ontstaat een subtiel spel van licht en schaduw. Dit contrasteert mooi met het robuuste karakter van het eikenhout van de sokkel. Het logo op de sokkel is in reliëf gegoten, in hetzelfde materiaal als de sculptuur. De logo’s van de publieksprijzen zijn voorzien van 24 karaat bladgoud.

Het gietproces: 3D model, siliconen mal, gieten en afwerken.

Uitvoering | Sculptuur

Van de medaille vorm is allereerst een 3D model gemaakt voor het maken van siliconen mallen. Hierin zijn de awards stuk voor stuk gegoten in composiet. Eenmaal uitgehard zijn alle gietresten deels machinaal, deels met de hand verwijderd.

De prachtige tekening in het eikenhout maakt iedere award uniek.

Uitvoering | Sokkels

Tijdens de productie van de sokkels werd de prachtige tekening die in het hergebruikte eikenhout verborgen lag zichtbaar. Deze maakt ieder kunstwerk uniek. De sokkels zijn voorzien van een – als brandmerk ogende – opdruk met de naam van het winnende artikel. Aan de onderzijde is een subtiele signering aangebracht.

Het eindresultaat: de eerste, gelimiteerde oplage van 75 stuks.

Uitvoering | Assemblage

De medaille vorm is met een draadstalen pen op de sokkel gemonteerd. De sokkel werd als finishing touch voorzien van het logo in reliëf. 

Duurzaam en sociaal

Sculptuur & Logo
De sculptuur en het logo zijn volgens het ‘zero waste principe’ gegoten in composiet (A1), bestaande uit een watergedragen hars en minerale poeder. 
24 Karaat bladgoud
Het 24 karaat bladgoud op het logo van de publieksprijzen is aangebracht met het Kölners Instacoll System. Hierbij wordt gebruik gemaakt van materialen op waterbasis.
Sokkels
De sokkels zijn vervaardigd van eikenhout, afkomstig uit een naburig pand. Door het hout her te gebruiken krijgt het een nieuw leven. Zo wordt ontbossing tegengegaan en transport (en hiermee co2-uitstoot) gereduceerd.
Opdruk
De opdruk op de sokkels is verzorgd door een drukkerij die mensen die elders moeilijk aan het werk komen de kans geeft om hun talent te ontwikkelen. Bijzonder Mooi!
Verpakking
Voor de geschenkverpakking en handzame verpakking ten behoeve van transport is gebruik gemaakt van hergebruikt of gerecycled én recyclebaar materiaal.
Sticker QR code
De sticker met QR code op de onderzijde van de award is gemaakt van 100% gerecycled en biologisch afbreekbaar papier.

Merian van Rooijen