Merian van Rooijen

Skyline Rotterdam

Skyline Rotterdam

Kunst in opdracht | DEH Advocaten, Rotterdam
Kunst in opdracht | DEH Advocaten, Rotterdam
Skyline Rotterdam
RVS
150 x 300 x 2,5 cm
Unicum
DEH Advocaten | Rotterdam

Kunstwerk in vergaderruimte

Rotterdammers zijn trots op hun stad. Zo ook de eigenaren van DEH Advocaten in Rotterdam. Een skyline van Rotterdam mocht dan ook niet ontbreken bij de inrichting van hun kantoor, destijds gelegen nabij het centrum op een steenworp afstand van de Maas. De in glanzend RVS uitgevoerde skyline toont de ‘Kop van Zuid’ en – weerspiegeld in het water – de voormalige skyline aan de Maasboulevard.

‘Skyline Rotterdam’ bestaat uit één stuk RVS van 3 meter breed en 1,5 meter hoog. De watertaxi is een los element. Het geheel is met afstandhouders aan de wand gemonteerd, wat zorgt voor een 3D effect. De skyline is een van de vier werken die speciaal voor de inrichting van het nieuwe kantoor van DEH Advocaten zijn vervaardigd. Andere werken zijn Lady JusticeShout it out en Tumbling figures.

Collage van de nieuwe en oude skyline.

Concept

Rotterdam is een stad van continue ontwikkeling met inmiddels prominente bouwwerken aan beide oevers van de Maas. In een collage werden deze dusdanig gepositioneerd dat de illusie van een weerspiegeling ontstond. Aan de horizon de nieuwe skyline met de Erasmusbrug, cruiseterminal, wolkenkrabbers en Hotel New York. Weerspiegeld in het water de oude skyline met onder andere de Euromast, Willemsbrug, Het Witte Huis en de kubuswoningen.

Lijntekening voor ‘Skyline Rotterdam’.

Ontwerp

Tijdens de ontwerpfase werd de collage uit de conceptfase omgezet naar een technische lijntekening op een zorgvuldig gekozen grid. Door de lijnen van de elementen aan de horizon door te laten lopen in de weerspiegeling in het water wordt de optische illusie versterkt.

De watertaxi is het enige losse element.

Uitvoering

Voor de uitvoering van ‘Skyline Rotterdam’ werd een leverancier in plaatbewerking ingeschakeld. Door middel van lasertechniek is het kunstwerk – met uitzondering van de watertaxi – uit één plaat RVS van 3 meter breed en 1,5 meter hoog gesneden. Scherpe randen zijn vervolgens handmatig verwijderd.

Detail van ‘Skyline Rotterdam. Het schaduweffect van de RVS afstandhouders is hierop goed zichtbaar.

Levering en montage

Het grote formaat en subtiele lijnenspel maken het kunstwerk kwetsbaar. Voor het transport werd daarom een speciale bekisting getimmerd die op de bestemming nog nét tussen de op- en neergaande trap door paste. Deze enige route om een kunstwerk van dergelijk formaat op de 1e verdieping te krijgen werd voor aanvang van de ontwerpfase al tijdens een locatiebezoek uitgestippeld. Het kunstwerk is met een minimaal aantal RVS afstandhouders aan de wand gemonteerd.

Merian van Rooijen