Merian van Rooijen

Lady Justice

Lady Justice

Kunst in opdracht | DEH Advocaten, Rotterdam
Kunst in opdracht | DEH Advocaten, Rotterdam
Lady Justice
Azobé, pigment, staal
220 x 120 x 80 cm
Unicum
DEH Advocaten | Rotterdam

Kunstwerk entree advocatenkantoor

Wie het pand van DEH Advocaten binnenstapt kan er niet omheen. Vrouwe Justitia ontvangt je met haar grote formaat, robuuste vormen en intens blauwe kleur. Een geheel ander beeld dan wat de meeste mensen bij deze Romeinse godin voor ogen hebben. En dat was precies de bedoeling! Het gebruik van dukdalven uit de haven onderstreept de Rotterdamse identiteit van het kantoor.

‘Lady Justice’ is een van de vier kunstwerken die speciaal voor de inrichting van het gerenoveerde kantoor van DEH Advocaten in Rotterdam zijn vervaardigd. Andere werken zijn Skyline Rotterdam, Shout it out en Tumbling figures.

De sculptuur is opgebouwd uit zestien losse vormen van massief hout en heeft een hoogte van ruim twee meter. Wie goed kijkt herkent een vrouwelijk lichaam met uitgestrekte arm en hieronder de weegschaal en het zwaard. De verweerde waterlijn en sporen van aangemeerde boten zijn nog goed zichtbaar in de dukdalven die zo’n 50 jaar in het water stonden. 

Om de referentie met de haven extra kracht bij te zetten is het beeld voorzien van een stalen vloerplaat en afgewerkt met een bij wijze van ‘golfslag’ aangebracht mengsel van zand en pure pigment. Dit vormt een mooi contrast met de prachtige kleur van het blootgelegde azobé hout.

Moodboard en maquette met schaalmodel van wrakhout.

Concept

Het oorspronkelijke concept had betrekking op de gehele entreeruimte, met naast een in het oog springende sculptuur, ruimte voor zitmeubels, een roomdevider en trap. Met een moodboard en maquette werden de ‘look and feel’ en verhoudingen verbeeld. Een schaalmodel van de sculptuur, bestaande uit een stukje wrakhout met pure pigment, geeft al een indruk van het robuuste karakter van het kunstwerk.

Schetsontwerp van Lady Justice.

Ontwerp

De van oorsprong Romeinse godin Justitia is hét symbool voor rechtvaardigheid en wordt vaak geblinddoekt afgebeeld met in de linkerhand een weegschaal en in de rechterhand een zwaard. In plaats van een klassieke benadering stonden de opdrachtgevers open voor een eigentijdse versie van dukdalven uit de Rotterdamse haven. Dit vormde de basis voor een mooi avontuur, waarbij het oorspronkelijke ontwerp steeds meer werd losgelaten.

Van kade tot kunstwerk.

Uitvoering

December 2012 werd gestart met de uitvoering van Lady Justice. Het was koud. Sneeuw bedekte de dukdalven tijdens de selectie aan de kade en zelfs binnen in het atelier bleef het liggen. Samen met het harde azobé hout vormde dt een fysieke uitdaging, waarbij het ontwerp meer en meer werd losgelaten. Tijdens een atelierbezoek werden de opdrachtgevers stap voor stap meegenomen in het proces. Voor de montage en levering werd samengewerkt met collega-kunstenaar Leon Vermunt.

Van atelier naar bestemming.

Levering en montage

Op transport! Te hoog voor een bus werd Lady Justice op een aanhanger vervoerd, wat voor heel wat bekijks zorgde op de snelweg. Aangekomen in Rotterdam werd de deels gedemonteerde sculptuur centimeter voor centimeter op haar plaatst gebracht. Over een schuine helling, via smalle doorgangen en een kleine lift. Hiermee was in de ontwerpfase al rekening gehouden. Eenmaal op haar plaats is Lady Justice voorzien van een mengsel van zand en pure pigment. 

Merian van Rooijen