Merian van Rooijen

Garlicious

Garlicious

Kunst in opdracht | Bresc, Werkendam
Kunst in opdracht | Bresc, Werkendam
Garlicious
Massief hout
150 x 300 x 20 cm
Unicum
Bresc | Werkendam

Kunstwerk nieuw bedrijfspand

Oud-aandeelhouders en oprichters van Bresc, Jan Hak en Ruud Seltenrijch, wilden graag een persoonlijk kunstwerk cadeau doen ter gelegenheid van de opening van het nieuwe bedrijfspand in Werkendam. Tijdens de eerste ontmoeting werd direct duidelijk dat het bedrijf met passie groot is geworden. Wat in 1991 in de eigen achtertuin begon met het kweken van escargots, is uitgegroeid tot een organisatie met ruim 80 medewerkers (2018), gespecialiseerd in knoflook- en kruidenproducten voor culinaire professionals.

Wie nu het bedrijfspand in Werkendam binnenwandelt, kan niet om ‘Garlicous’ heen. Het kunstwerk van 27 massief houten knoflooktenen siert de centrale doorgang tussen de hoofdentree, kantoren en productieafdeling. Het aantal ’tenen’ staat symbool voor het aantal jaar dat Bresc op het moment van de opening bestond. In de weidse compositie komt de groei van het bedrijf tot uitdrukking. Diverse houtsoorten (essen, linden en populier) zorgen voor een subtiel kleurcontrast, net als bij échte knoflook!

Het kunstwerk in de centrale doorgang tussen de hoofdentree, kantoren en productieafdeling.

Locatiebezoek

De eerste kennismaking met Jan en Ruud vond plaats in het atelier, waarbij de opdrachtgevers de aanleiding en het ‘verhaal’ achter het kunstwerk toelichtten en wensen en mogelijkheden werden afgetast. Aangezien het om een nieuw bedrijfspand ging, werd vrij snel hierna een bezoek gebracht aan de bouwplaats. Zo kon met elkaar de locatie en maximale afmeting van het kunstwerk worden bepaald. Geen overbodig bezoek zo bleek. De ruime wand in de hoofdentree, pal onder een glazen lichtstraat, was weliswaar een perfect wit canvas waar prachtig strijklicht op viel, maar bracht door de holle wand op een stalen constructie ook een technische uitdaging voor de montage van het kunstwerk met zich mee. Dit vroegtijdige inzicht kon worden meegenomen in het ontwerpproces.

Moodboard conceptfase.

Concept

Uit een tweetal concepten, gepresenteerd in de vorm van een ‘moodboard’, sprong het op knoflooktenen gebaseerde concept er direct uit. De organische, sculpturale vorm van knoflooktenen leende zich uitstekend om te worden omgezet in hout. Een materiaal waarin bovendien de fijne lijntjes in de schil van een knoflookteen tot uitdrukking komt.

Compositie volgens ‘de wetten van het toeval’.

Ontwerp

Voor het ontwerp werden 27 knoflookteken volgens ‘de wetten van het toeval’ losgelaten boven een vel papier. De compositie werd met foto’s en videobeelden vastgelegd om een duidelijk beeld te geven van het beoogde kunstwerk. Voor extra levendigheid en het verbeelden van de grote variëteit aan échte knoflook werden drie houtsoorten geselecteerd: essen-, linden- en populierenhout.

Een van de 27 houten knoflooktenen.

Uitvoering

Het atelier in! De knoflooktenen uit de ontwerpfase werden stuk voor stuk uit de koelkast gehaald en in samenwerking met partner en meubelmaker Ad van Houdt op groot formaat nagemaakt in hout. Zodra ‘Garlicious’ een gezicht kreeg werden de opdrachtgevers uitgenodigd voor een bezoek aan het atelier. Dit is altijd een leuk moment. Je kunt het kunstwerk dan al voelen én ruiken, want er gaat niets boven de geur van vers geschuurd hout.

De massief houten knoflooktenen liggen klaar voor transport.

Levering en montage

Na urenlang handmatig schuren, het voorzien van een beschermlaag én het maken van een uitsparing voor de montage, waren de tenen klaar transport. De levering en montage werd gepland op een zaterdag, zodat zo min mogelijk medewerkers al een glimp konden opvangen van ‘Garlicious’. Het kunstwerk moest immers nog tot de opening van het nieuwe pand ‘geheim’ blijven. 

De officiële opening van het nieuwe bedrijfspand.

Onthulling

Op 9 december 2018 werd het nieuwe bedrijfspand van Bresc in Werkendam geopend met de onthulling van ‘Garlicious’. Een gordijn, aan een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen lichtgewicht constructie, had tot dat moment het kunstwerk verborgen. Aan oud-aandeelhouders en oprichters Jan Hak en Ruud Seltenrijch de eer om het doek neer te laten en hun persoonlijke cadeau te tonen aan alle aanwezigen.

Merian van Rooijen